Pazartesi, Mart 4, 2024
Ana Sayfa Bilim Neden yiyeceklerin tadı kimilerine iyi kimilerine kötü gelir?

Neden yiyeceklerin tadı kimilerine iyi kimilerine kötü gelir?

Kimi insanların dilinde fazlaca sayıda papilla (tat alma cisimciklerini barındıran kabartı) bulunuyor ve bu kişilere kimi lezzetler aşırı geliyor

“Süper duyarlı” bu kişiler kahvelerine süt koyuyor, yiyeceklerini baharatsız, acısız sipariş ediyorlar.

Öteki taraftan, “azca duyarlı” kişilerin papilla yoğunluğu düşük ve onlar tavuk kanatlarını “fazlaca acılı” söylüyorlar. Ne var ki kişisel damak tadının tek belirleyicisi papilla değil. Bu, tat alma cisimciklerimizin değişik molekülleri saptama becerisiyle de ilgili.

Beyinlerimiz aynı beş tadı (acı, tatlı, tuzlu, ekşi ve umami) tanısa da, bu sinyallerin tetiklediği kimyasallar kişiden kişiye değişiyor.

Philadelphia’daki Monell Kimyasal Duyu Merkezi’nde çalışan genetikçi Alexander Bachmanov, insanların 20 ila 40 tane geninin sırf acı reseptörleriyle ilgili bulunduğunu söylüyor. Acıya karşı değişen duyarlılık, dünyanın değişik bölgelerindeki evrimsel baskılardan kaynaklanmış olabilir.

Bir çok zehirli bitkinin tadı acı ve bu şekilde bitkilerle karşılaşan göçebe topluluklar zaman içinde bir takım reseptör geliştirmiş olabilirler.

Mesela dünyada sıtma hastalığının yaygın olduğu yörelerdeki insanoğlu kimi acı bileşiklere, bilhassa de siyanid içerenlere karşı daha az duyarlı. Araştırmacılar düşük seviyelerde alınan siyanidin kişiye zarar vermezken sıtma parazitlerini öldürdüğünü düşünüyorlar.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nin Besin Bilimi bölümünde duyular üzerine çalışan Juyun Lim, acıya ve kimi kokulara karşı doğuştan bir sakınma içgüdümüz bulunduğunu söylüyor: “İnsanların büyük kısmı, ilk içişlerinde birayı sevmiyorlar.”

BENZER KONULAR

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Yüksek Verimli Güneş Pillerinin Sırlarını Ortaya Çıkarıyoruz

- Advertisement - Yapay zeka yöntemlerinin yardımıyla araştırmacılar, yüksek verimli perovskit güneş pillerinin üretim süreçlerini iyileştirmeye çalışıyor.  Yapay zeka teknikleri, bilim adamlarına yüksek verimli güneş pilleri...
- Advertisment -

Son Eklenenler

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Hücresel atık yönetimi ve yaşlanmada otofaji genlerinin yeni rolleri

Yaşla birlikte azalan otofaji, araştırmacıların daha önce şüphelendiğinden daha fazla gizemi barındırıyor olabilir. Buck Enstitüsü, Sanford Burnham Prebys ve Rutgers Üniversitesi'nden bilim adamlarının, yanlış...

Antibiyotik Direnci Araştırmalarında Oyunun Kurallarını Değiştirecek Bir Şey

Antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadeledeki potansiyeli nedeniyle incelenen bir bakteriyofaj olan φX174, alternatif antibiyotiklerin geliştirilmesine yönelik yeni bilgiler sunuyor. yaşında COVID-19kelime "virüs” bulaşma, hastalık ve hatta...