Cumartesi, Mart 2, 2024
Ana Sayfa Bilim Neden Peynirin Tadı Eridiğinde Daha Güzeldir?

Neden Peynirin Tadı Eridiğinde Daha Güzeldir?

Kısa yanıt Yumuşak yiyecekler sinir sistemimizi uyarıyor

Bu, yiyeceklerin ağıza nasıl bir his verdiğiyle ilgili. Çedar peynirini 65 dereceye kadar ısıttığınızda, peynirin yapısını oluşturan süt protein matrisi bozuluyor ve peynir, bir çok insanoğlunun hoşuna giden o yumuşak halini alıyor.

Peki, yiyeceklerin yumuşaklığını belirleyen şey nedir ve niçin bu kadar iştah açıcı buluyoruz? Orası bir gizem. Fakat Hollanda’dan bir grup bilim insanı, vanilyalı muhallebi üstünde gözlem yaparak tatlının yumuşaklığının akışkanlık, homojenlik, kıvam ve yüzey görünümü olmak suretiyle çeşitli unsurlara bağlı bulunduğunu buldu. Bu bilim adamlarından önde gelen ve Wageningen UR’de Besin ve Biyo Araştırma Kısmı’nde çalışan René de Wijk, deneklerin ağızda düşük sürtünmeye neden olan yiyecekleri bilhassa tercih ettiğini söylüyor. De Wijk, aynısının peynir de ilgilendiriyor olabileceği görüşünde. On Food and cooking: The Science and Lore of the Kitchen kitabının yazarı Harold McGee ise, erimiş peynirin sıcaklığının bir haz deposu bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor.

Hepsini bir araya getirdiğimizde, erimiş peynirle ilgili tüm duyularımız (yumuşaklığı, yapışkanlığı ve sıcaklığı) bu yiyeceğin yağlı olduğu algısını uyandırıyor. İnsanlar yağa bayılıyor. Yale’de araştırmacı olan Ivan de Araujo, sinir sisteminin yağlı gıdalara iyi mi tepki verdiğini araştırmış. De Araujo muhtemelen evrimin ya da bireysel öğrenmenin bir sonucu olarak, ağzımızdaki reseptörlerin yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklere karşı duyarlı bulunduğunu söylüyor. “Doğuştan gelsin ya da gelmesin, bu idrak, yiyeceğin yağlı bulunduğunun bir kanıtı” diyor.

BENZER KONULAR

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Yüksek Verimli Güneş Pillerinin Sırlarını Ortaya Çıkarıyoruz

- Advertisement - Yapay zeka yöntemlerinin yardımıyla araştırmacılar, yüksek verimli perovskit güneş pillerinin üretim süreçlerini iyileştirmeye çalışıyor.  Yapay zeka teknikleri, bilim adamlarına yüksek verimli güneş pilleri...
- Advertisment -

Son Eklenenler

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Hücresel atık yönetimi ve yaşlanmada otofaji genlerinin yeni rolleri

Yaşla birlikte azalan otofaji, araştırmacıların daha önce şüphelendiğinden daha fazla gizemi barındırıyor olabilir. Buck Enstitüsü, Sanford Burnham Prebys ve Rutgers Üniversitesi'nden bilim adamlarının, yanlış...

Antibiyotik Direnci Araştırmalarında Oyunun Kurallarını Değiştirecek Bir Şey

Antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadeledeki potansiyeli nedeniyle incelenen bir bakteriyofaj olan φX174, alternatif antibiyotiklerin geliştirilmesine yönelik yeni bilgiler sunuyor. yaşında COVID-19kelime "virüs” bulaşma, hastalık ve hatta...