Pazartesi, Mart 4, 2024
Ana Sayfa Bilim Domateslerin Tadı Neden Eskisi Gibi Değil?

Domateslerin Tadı Neden Eskisi Gibi Değil?

Domateslerin şekilleri de tıpkı renkleri ve tatları şeklinde değişti. Artık domatesler daha tatsız, daha sert ve çoğunlukla daha iri oluyor. Şu sebeple domates üreticileri ürünün standardını değil, verimliliğini düşünüyor ve verimi artıran genetik varyantlar, marketlerde karşılaştığımız bu tatsız domatesleri meydana çıkarıyor.

398 domates cinsinin incelenmiş olduğu bir araştırmada, bunlardan bir tek 160 tanesinin yoğun bir tat ihtiva ettiği tespit edilmiş. Domatesin tadını ortaya çıkaran kimyasalları da araştıran bilim adamları, domatese lezzet veren 33 tane bileşen bulunduğunu görmüş. Bu domatesler incelendiğinde ise kendilerine özgü 250 ortak genetik özellik taşıdıkları belirlenmiş.

Kısaca kromozom üstündeki 250 bölgede aynı özellikleri taşıyorlar ve bu açıdan öteki tatsız domateslerden farklılar.

Günümüzdeki tatsız domateslerde tüketicilerin şekle ve büyüklüğe aldandığını bilen üreticiler, bu özellikleri kalite göstergesi olarak öne çıkarıyor. Ne kadar büyük ve kusursuz görünüyorsa o denli kaliteli bulunduğunu düşünüyoruz. Hâlbuki durum tam tersi olabiliyor.

Böylece daha azca zararla taşınan domateslerin şekilleri, market raflarına ulaştıklarında bozulmuyor. Sadece bu domateslerde lezzet veren bileşim sayısının fazlaca daha düşük olduğu görülüyor.

BENZER KONULAR

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Yüksek Verimli Güneş Pillerinin Sırlarını Ortaya Çıkarıyoruz

- Advertisement - Yapay zeka yöntemlerinin yardımıyla araştırmacılar, yüksek verimli perovskit güneş pillerinin üretim süreçlerini iyileştirmeye çalışıyor.  Yapay zeka teknikleri, bilim adamlarına yüksek verimli güneş pilleri...
- Advertisment -

Son Eklenenler

X-Işını Astronomisinde Paradigma Değişimi

- Advertisement - 9 Ocak 2024’te fırlatılan Einstein Sondası, ESA ve MPE’nin katkılarıyla Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ortak girişimdir. Amacı, kozmik olaylardan kaynaklanan X-ışını...

Gücün Sınırlarına Meydan Okuyan Lazer Yapımı Metaller

- Advertisement - Lazer bazlı katmanlı üretim yoluyla üretilen yenilikçi yüksek entropili alaşımlar, endüstriyel uygulamalar için benzeri görülmemiş bir güç ve esneklik sunar. Gelişmiş tekniklerle...

Hücresel atık yönetimi ve yaşlanmada otofaji genlerinin yeni rolleri

Yaşla birlikte azalan otofaji, araştırmacıların daha önce şüphelendiğinden daha fazla gizemi barındırıyor olabilir. Buck Enstitüsü, Sanford Burnham Prebys ve Rutgers Üniversitesi'nden bilim adamlarının, yanlış...

Antibiyotik Direnci Araştırmalarında Oyunun Kurallarını Değiştirecek Bir Şey

Antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadeledeki potansiyeli nedeniyle incelenen bir bakteriyofaj olan φX174, alternatif antibiyotiklerin geliştirilmesine yönelik yeni bilgiler sunuyor. yaşında COVID-19kelime "virüs” bulaşma, hastalık ve hatta...